Etik İlkeler ve Yayın Politikası

PhaMedicine Dergisi olarak, araştırma ve yayın etiği alanındaki en yüksek standartları koruma konusundaki kararlılığımızı vurgulamak isteriz. Gönderilen makalelerde herhangi bir şekilde intihal yapılması  yasaktır ve bu tür eylemlerin sorumluluğu tamamen yazarlara aittir. Bilimsel bütünlük veya etik ihlallerle ilgili herhangi bir şüphe veya iddia olması durumunda, PhaMedicine Dergisi makalenin ilgili kurumlara veya otoritelere derinlemesine incelemek üzere yönlendirme hakkını saklı tutar.

PhaMedicine Dergisi'nin Editoryal Kurulu ve sorumlu Yayıncısı, Uluslararası Tıbbi Dergi Editörleri Komitesi (ICMJE), Yayın Etik Kurulu (COPE), Dünya Tıbbi Editörler Birliği (WAME), Bilim Editörleri Konseyi (CSE), Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE), ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM), Dünya Tıp Birliği (WMA) ve Ulusal Bilgi Standartları Organizasyonu'nun (NISO) yönergelerine uyar. Dergi, Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkelerine uygun hareket etmektedir.

Dergimizin politikası gereği, tüm araştırma protokolleri uluslararası anlaşmalara uygun olarak bir etik kurul tarafından onaylanmalıdır. Bu gereklilik, yayın için gönderilen tüm araştırma çalışmaları için geçerlidir. Etik kurul onayı bulunmayan makaleler değerlendirmeye alınmayacak veya işleme tabi tutulmayacaktır. İnsanlar üzerinde deneysel araştırmaları konu alan makalelerde, hastaların ve gönüllülerin, kendilerine uygulanabilecek prosedürlerin detaylı bir açıklaması yapıldıktan sonra alınmış bilgilendirilmiş onamlarını gösteren bir beyan yer almalıdır. Dergi, yazarlardan Etik Kurul Onayı'nın bir kopyasını talep edebilir.

  • Tüm yazarlar makaleye, çalışmanın planlanması,yürütülmesi, yazılması, gözden geçirilmesi, nihai taslağın kabul edilmesi gibi akademik veya bilimsel olarak doğrudan katkıda bulunmalıdır.
  • Dergi, klinik çalışmalarda Helsinki Bildirisi'ne uyum sağlar.
  • tüm yazarlar tarafından imzalanan bir Telif Transfer Formu gerekmektedir. Bu form, makalenin özgünlüğünü onaylar ve her yazarın bilimsel katkılarını ve sorumluluklarını detaylandırır.
  • Makalede ticari bağlantılar veya kurumsal destek varsa, yazarlar bunu beyan etmelidir.
  • Yazarlar, çıkar çatışması olmadığını beyan etmeli ve yazarlık katkılarını sağlamalıdır.
  • Dergi, bilimsel veya etik konularda şüphe duyduğunda makaleyi incelemek üzere ilgili kurumlara veya otoritelere sunma hakkını saklar, ancak soruşturma veya karar alma yetkisi bulunmamaktadır.